Biografia

Nuoruus

Nuori Vilho Lampi oli monipuolinen taiteilijalahjakkuus. Kuvataiteiden ohella myös kirjalliset haasteet kirvoittivat mieltä. Lukemisen lomassa hän kirjoitti erilaisia tekstejä, runoja, puheita ja aforismeja sekä harrasti lausumista ja näyttelemistä. Tukea taideharrastuksilleen hän sai opettajaltaan ja tunnetulta paikalliselta kulttuuripersoonalta Katri Tuorilta. Vilhon varhaisia piirustuksia saattoikin usein nähdä Kivikoulun kevätnäyttelyissä.

Lukuvuoden 1916-1917 Ville, kuten tuttavat häntä kutsuivat, suoritti Limingan kansanopistossa yleissivistäviä opintoja historiasta, äidinkielestä, kirjallisuudesta ja laulusta. Erityisesti runous ja näytelmät inspiroivat nuorta kulttuuriharrastajaa ja hän osallistui ahkerasti erilaisiin tilaisuuksiin lausujana ja puheiden pitäjänä. Omien tekstien lisäksi esityksissä tulivat tutuiksi mm. Eino Leinon Helkavirsiä, Juho Koskimaan Erämaan kansaa ja Heikki Toppilan Helvetin koira.

Vilho Lampi oppilastovereineen Limingan Kansanopistossa keväällä 1916 Vilho Lampi oppilastovereineen Limingan Kansanopistossa keväällä 1916
kuva: tuntematon

Suomen itsenäistymisen vuosina maan poliittiset levottomuudet sävyttivät elämää myös maaseudulla. Aatteelliset kannanotot olivat voimakkaasti läsnä henkisissä harrasteissa ja yhdistystoiminnassa. Vilho osallistui pitäjän nuorisoseuran sekä sen alaisten urheiluseuran ja naisyhdistyksen toimintaan. Suojeluskunnan jäseneksi hän liittyi vuonna 1918 ja oli mukana paikallisen IKL:n toiminnassa, kansallisen taiteilijakunnan yleisen suuntautumisen mukaisesti.

Vuonna 1919 Vilho Lampi lähti suorittamaan asepalvelustaan Tampereen jääkäripatteriin. Nuorukainen oli ensimmäistä kertaa kaukana kotiseudultaan ja ikävä ilmenikin ahkerana kirjeiden kirjoitteluna perheenväelle. Heti alokasaikanaan Vilho tutustui ja ystävystyi muhoslaisen taidemaalarin ja kuvanveistäjän Martti Tarvaisen kanssa, jolta todennäköisesti sai henkistä tukea myöhemmin taiteilijauralle suuntautumisessa.

Poikajoukko Matinlaurissa Poikajoukko Matinlaurissa. Vilhon ympärillä Lammen,
Pitkäsen ja Matturin poikia
kuva: Pekka Törmä

Lammen kotitila ilmasta kuvattuna Lammen kotitila ilmasta kuvattuna, 1959. yksityisomistuksessa.
kuva: tuntematon