Biografia

Lammen perintö

Surevien omaisten ja ystävien rinnalla Vilho Lammen varhainen kuolema oli menetys myös suomalaiselle taiteen kentälle. Itsenäisyyspäivänä 6.12.1936 taiteilijan pohjalaiset ystäväkollegat järjestivät muistonäyttelyn Oulun Seurahuoneella. Näyttelyssä oli piirustusten ja akvarellien lisäksi esillä 65 maalausta. Myös seuraavan vuoden Suomen taiteilijain näyttelyssä esiteltiin taiteilijan kahdeksasta teoksesta koottu muistokokonaisuus. Näyttelyn yhteydessä Onni Okkonen toivoi erityisesti pohjalaisten museoiden kartuttavan kokoelmiaan Lammen maalauksilla.

Vilho Lampi Vilho Lampi: Liminganjoki Poutalan sillalta, 1934
öljyväri 40 × 50 cm
yksityiskokoelma

Seuraavan kerran lakeudenmaalarin tuotantoa saatiin ihastella vasta vuonna 1946 Helsingin Ostrobotnialla. Vuotta myöhemmin Lammen teoksia oli esillä Oulussa Pohjalaisen taiteilijaliiton Rautatalossa. Oulun Merikoskikerhon järjestämä Juho Mäkelän ja Vilho Lammen yhteismuistonäyttely vuonna 1950 saavutti suuren yleisösuosion. Lammen teokset saivat runsaasti huomiota ja hänen kunniakseen järjestettiin vielä useita muistonäyttelyitä eri puolella Suomea.

Sittemmin liminkalaismestarin maalauksia on hankittu useisiin yksityisiin ja julkisiin taidekokoelmiin. Hänen teoksiaan on esitelty laajasti niin koti- kuin ulkomaisissakin taiteen esillepanoissa. Lammen tuotantoa ja elämää on lisäksi käsitelty lukuisissa lehtikirjoituksissa sekä taide- ja kulttuurijulkaisuissa. Limingassa vaikuttaa myös Vilho Lampi –seura ry, joka vaalii taiteilijan muistoa, tutkii ja tekee tunnetuksi hänen perintöään sekä ylläpitää taiteilijan nimikkomuseota. Vuosikymmenien saatossa taidemaalari Lampi on vakiinnuttanut asemansa yhtenä suomalaisen taidehistorian merkkihahmona.

Vilho Lampi Matinlaurissa Vilho Lampi Matinlaurissa
kuva: Pekka Törmä

Vilho Lammen hautakivi Limingan hautausmaalla Vilho Lammen hauta Limingan
hautausmaalla
kuva: Katariina Kemppainen