Biografia

Taiteilijauran alkuvaiheet

Syksyllä 1921 Vilho muutti Suomen Taideyhdistyksen Piirustuskoulussa alkavien opintojensa vuoksi Helsinkiin. Maineikkaan koulun opettajina toimivat mm. Alvar Cavén, Marcus Collin, Eero Järnefelt, Ilmari Aalto ja Uuno Alanko. Oppilaana Vilho Lampi oli ahkera, tuottelias ja nopea. Hänen persoonallinen vapaa tyylinsä ja taidokas ilmaisunsa saivat tunnustusta stipendien ja ensipalkintojen muodossa. Lammen teoksia oli esillä ensimmäisen kerran jo vuonna 1922 Suomen taiteilijain näyttelyssä ja hän osallistui aktiivisesti myös seuraaviin vuosinäyttelyihin. Taideopintojen ohella hän jatkoi lausuntaharrastustaan, johon sai opetusta Helsingin yliopiston puhetaidonopettajalta Ilmari Räsäseltä.

Vilho Lampi maalaa Matinlaurissa Vilho Lampi maalaa Matinlaurissa
kuva: Pekka Törmä

Vilho Lampi, Kalle Heiskari ja Esko Lampi Vilho Lampi, Kalle Heiskari ja Esko Lampi
kuva: Pekka Törmä

Opiskeluvuosien jälkeen vastavalmistunut taiteilija palasi vuonna 1925 takaisin kotitilalleen pohjoiseen. Hän keskittyi maatilan töihin, mutta jatkoi myös maalausten tekemistä. Kulttuuriharrastuksetkin olivat edelleen osa arjen huvittelumuotoja.

Limingassa Vilho maalasi useita asetelmia, henkilökuvia ja miljöitä kotinurkilta tutuista esineistä, malleista ja maisemista. Hän osallistui vuoden 1928 Helsingin Taidehallin avajaisnäyttelyyn, jossa hänen teoksensa herättivät niin ihastusta kuin vihastustakin kriitikoiden keskuudessa. Voimakkaan ekspressionistiset maalaukset saivat erityisesti myönteistä huomiota ranskalaislehtien toimittajilta, jotka näkivät rohkeassa lakeudenmaalarissa kyvykkään tekijän.

Vuosikymmenen vaihteessa Vilho Lampi vahvisti asemaansa taiteilijana. Hän osallistui aktiivisesti kotimaisiin ja kansainvälisiin yhteisnäyttelyihin, joissa hänet edelleen otettiin vastaan ristiriitaisin tuntein. Hän liittyi myös Suomen taiteilijaseuraan ja sai ensimmäisen taiteilija-apurahansa Beckerin rahastosta.

Vintin portaat Vilho Lampi: Vintin portaat, 1928.
akvarelli, 31 × 24 cm
yksityiskokoelma