Biografia

Viimeiset vuodet

Vuosi 1933 oli kiireinen. Liminkalaistaiteilija osallistui Taidehallin vuosinäyttelyyn ja sai kolmannen palkinnon dukaattikilpailussa. Lisäksi hänelle myönnettiin Kordelinin säätiön apuraha. Maalaamisen ohella Lampi osallistui myös kotipitäjän tapahtumiin ja oli osallisena IKL:n paikallisyhdistyksen perustamisessa.

Taiteilijan kiivas työskentely ja ahkera uurastus tuottivat seuraavinakin vuosina tulosta. Vuonna 1934 hänet palkittiin Ahlströmin rahaston 5000 markan stipendillä, toisella Kordelinin säätiön apurahalla ja 1935 Hovingin säätiön matkastipendillä. Haaveissa siinsi opintomatka Italiaan. Lampi osallistui yhä useampiin yhteisnäyttelyihin ja teoksia oli esillä myös ulkomailla Neuvostoliitossa, Saksassa ja Latviassa. Lisäksi hän sai tunnustusta valtion taidekilpailuista, joissa sijoittui viidennelle sekä jaetulle toiselle sijalle Sam Vannin kanssa. Jälkimmäisessä tapauksessa ensimmäinen palkinto jäi jakamatta. Vilho Lammen tulevaisuus näytti lupaavalta taiteen kentällä, vaikkei hän edelleenkään ollut kriitikoiden suosikki.

Lampi maalaamassa Liminkajoen rannalla Lampi maalaamassa Liminkajoen rannalla
kuva: Pekka Törmä

Liminganjoki Vilho Lampi: Liminganjoki, 1933
öljyväri 41 × 59 cm
Mikkelin taidemuseo

Kotona maatilalla Vilho jatkoi työskentelyään maalaiselämän ehdoilla. Arjen uurastus tilalla oli aina ollut tärkeällä ja mieluisalla sijalla hänen elämässään, mutta aina oli aikaa myös taiteelle. Alkuvuodesta 1936 hän työsti intensiivisesti uutta versiota paria vuotta aikaisemmin valmistuneesta Äidin haudalla –teoksesta. Aihe kuvasi hänen veljensä perhettä kohdannutta tragediaa. Aikaisempi vuoden 1933 maalaus oli ollut esillä Taidehallin näyttelyssä ja taiteilijan aikomuksena lienee ollut lähettää tekeillä oleva suurempi samanaiheinen teos seuraavaan vuosinäyttelyyn. Maalaus jäi kuitenkin lopullisesti kesken.

Tulva Vilho Lampi: Tulva, n.1934
öljyväri 37 × 48,5 cm
Aineen taidemuseo

Lakeus Vilho Lampi: Lakeus, 1934
öljyväri 43,5 × 62,5 cm
Limingan kunta

Maaliskuun 17. päivä Vilho matkusti aamujunalla Limingasta Ouluun. Hän varasi matkustajakodista huoneen ja nosti tililtään pienen summan rahaa. Tarkoituksena oli käydä tervehtimässä taiteilijaystäviä Kalle ja Väinö Tigeriä sekä Martti Tarvaista. Lampi ei tavoittanut heistä ketään. Tuiran sillalla hän teki kohtalokkaan ratkaisunsa ja sukelsi kylmään Oulujokeen kadoten veden syvyyksiin.

Vilho Lammen ruumis löydettiin 5. toukokuuta Elban saaren rantavedestä. Jäät olivat juuri lähteneet ja kevät oli aluillaan. Muistotilaisuus pidettiin viikkoa myöhemmin taiteilijan kotona Limingan Matinlaurissa. Lampi siunattiin lepoon hänelle rakkaille lakeuden maisemiin, Rantakylän hautausmaalle.